СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО - ИНСТРУМЕНТ ЗА ПОСТИГАНЕ НА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ <em>Представител на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” участва с основен доклад в международно събитие в Аграрен университет в Пловдив</em>

Първата научна конференция по социално предприемачество на тема „Съвети, умения и инструменти за социални предприемачи” бе открита от Ректора на Аграрен университет – Пловдив проф. д-р Христина Янчева, която отбеляза социалното предприемачество като успешен бизнес модел и неговата връзка с мисията на университета да предоставя качествено обучение, отговарящо на съвременните нужди и предизвикателства за устойчиво развитие на селските райони. 
В конференцията взеха участие над 70 души, пряко ангажирани с тематиката и явяващи се потенциални целеви групи в бъдещите дейности по проекта. Работата на конференцията премина в два панела: „Социалното предприемачество – съвременно състояние, потенциал и предизвикателства” и „Добри практики в областта на социалното предприемачество”, и дискусия на тема „Предизвикателства и потребности от обучение на бизнес консултанти за по-добро консултиране на социалните предприятия”.
Ключови говорители на форума бяха: проф. д-р Нели Бенчева и гл. ас. д-р Теодора Стоева от Аграрен университет – Пловдив, проф. д.н. Венелин Терзиев от РУ „Ангел Кънчев”, доц. д-р Николай Нинов от СА „Д. А. Ценов” – Свищов, полк. доц. д-р Николай Ничев и проф. д-р Ваня Банабакова от НВУ „Васил Левски” – Велико Търново, доц. д-р Милена Тепавичарова от Висше училище по сигурност и икономика, ас. д-р Екатерина Арабска от Висше училище по агробизнес и развитие на регионите. 


Дискусиите обхванаха разнообразна тематика – представяне на актуални проучвания на настоящо състояние, бариерите и нуждите от подкрепа за социално предприемачество, социални политики и стратегии, изпълнение на национални и регионални политики за насърчаване на социалното предприемачество, предлагани услуги и релевантни дейности (обучение, наставничество, консултиране и др.). Специален акцент бе поставен върху социалния маркетинг, добрите практики в предоставяне на консултантски услуги, нуждите от консултиране в областта на социалното предприемачество и обучения за бизнес консултанти чрез подход, основан на придобиване на знания, умения и компетенции.
Участниците се обединиха около становището, че в проучванията на социалното предприемачество и насърчаването чрез обучения и консултации Аграрен университет – Пловдив е на правилното си място и трябва да продължи да следва тази линия на подкрепа за изграждане на капацитет за успешно приложение на Европейския социален модел и постигане на устойчив, интелигентен и приобщаващ растеж.

Резултатите от работата на конференцията ще бъдат отразени в изпълнението на дейностите по проект SESBA и в сборник на Академичното издателство на Аграрен университет – Пловдив.
 
Конференцията е организирана от Аграрен университет – Пловдив в рамките на проект „Умения за бизнес консултанти в областта на социалното предприемачество”(Social enterprise skills for business advisors – SESBA), изпълняван по дейността „Стратегически партньорства“ на Европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“.
Проектът се финансира със съдействието на Европейската комисия. Тази публикация отразява вижданията само и единствено на нейния автор. Европейската комисията не носи отговорност за употребата на съдържащата се тук информация.